Gerestaureerde Westerborkfilm beschikbaar

Gerestaureerde Westerborkfilm beschikbaar

Op 19 mei opent in Herinneringscentrum Westerbork de tentoonstelling ‘Gevangen in Beelden’, over de in 1944 gemaakte Westerborkfilm die recent is gerestaureerd.

De film is uniek in zijn soort en bevat de enige - tot nu toe bekende - bewegende beelden van de treinen waarmee Joden, Sinti en Roma werden gedeporteerd. In 2017 is de film samen met de productiedocumenten dan ook ingeschreven op het Unesco Memory of the World register

Restauratie

In de afgelopen periode is al het bekende en originele materiaal opgespoord en gerestaureerd met een subsidie van de  Rothschild Foundation Hanadiv Europe. Coördinator van deze restauratie is het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid waar het filmmateriaal van de Westerborkfilm is ondergebracht. Op 19 mei komt de film onder andere via Herinneringscentrum Westerbork beschikbaar voor het brede publiek.

Image

Nieuw materiaal 

Gerard Nijssen (tevens lid van het Nederlandse Memory of the Worldcomité) is als beeldresearcher nauw betrokken geweest bij het zoeken en samenstellen van het bekende en originele materiaal. Tijdens die zoektocht is ook nieuw, onbekend origineel materiaal opgedoken. Het gaat om beelden rond het instappen en vertrekken van de deportatietrein. En er is een nieuw fragment opgedoken van een Duitse soldaat. Dit nieuwe materiaal helpt ook bij het achterhalen van de draaivolgorde van de film.

Loading...