EYE exposeert Desmet-collectie

EYE, het nationale museum voor film aan het Amsterdamse IJ, exposeert deze winter de collectie van Jean Desmet. Deze collectie van films, posters en filmstills uit de jaren 10 van de twintigste eeuw staat sinds 2011 op het UNESCO Memory of the World Register.

L’Orgie romaine, 1911, Louis Feuillade,

De tentoonstelling Jean Desmets droomfabriek. De avontuurlijke jaren van de film (1907 – 1916) is een hommage aan Desmet, een pionier van het Nederlandse bioscoopbedrijf, maar vooral ook aan de films die hij vertoonde. De films uit de jaren 10 van de vorige eeuw verrassen de toeschouwer van vandaag door hun onbevangen blik en hun artistieke gebruik van filmische middelen. Filmmakers experimenteerden met films als attractie, als levende fotografie van verre werelden, met verfilmingen van literatuur, theater en historische verhalen en met vorm- en stijlmiddelen die de mogelijkheden van het medium onderzochten.

De Desmet-collectie is een cultureel en sociaalhistorisch belangrijke bron die naar omvang en inhoud wereldwijd haar gelijke niet kent. Ze geeft een uniek inzicht in een zeer populaire en voor die tijd nieuwe entertainmentsvorm.

De tentoonstelling gaat vergezeld van een uitgebreid programma met films, lezingen, concerten en rondleidingen. Jean Desmets droomfabriek is te bezoeken tot en met 12 april 2015.

Van oorlog tot ongedierte: documentair erfgoed staat aan allerlei bedreigingen bloot. Van brieven tot films en van kleitabletten tot harddisks – papier vergaat, computers crashen. Documentair erfgoed is onmisbaar om het verleden, maar ook het heden te begrijpen. Het ‘Memory of the World’-programma stimuleert daarom het behoud en de toegankelijkheid van documentair erfgoed en wil dat iedereen op de wereld zich bewust is van de waarde die deze documenten hebben.

Meer berichten