Erfgoedredders van start in Brabant

Vorige week is de internationale training Eerste Hulp voor Cultureel Erfgoed in Nood van start gegaan. De training werd maandag 6 augustus geopend. Charlotte Huygens verwelkomde de deelnemers namens de Nederlandse Unesco Commissie. In totaal zullen 24 erfgoedprofessionals deze maand worden opgeleid in het beschermen en redden van erfgoed in alle soorten en maten.

Tijdens het Europese Jaar van het Cultureel Erfgoed vindt van 6 tot en met 24 augustus 2018 in Brabant de internationaal gerenommeerde training ‘First Aid to Cultural Heritage in Times of Crisis’ (FAC) plaats. Deze training is erop gericht om in crisissituaties zoals (natuur)rampen en oorlogen, erfgoed ‘eerste hulp’ te bieden. De deelnemers leren erfgoed preventief te beschermen, te redden en/of te herstellen.

De openingsceremonie vond plaats in de kapel van het seminarie Bovendonk te Hoeven, hier werd de internationale groep deelnemers verwelkomt door Joumana El Zein Khoury, directeur van het Prins Claus Fonds, Aparna Tandon, projectmanager ICCROM, en Charlotte Huygens, commissielid van de Nederlandse Unesco Commissie. Ook werd er een inspiratielezing gegeven door oud-deelnemer Abdelhamid Salah Sayed.

Commissielid Charlotte Huygens verwelkomt de deelnemers van de FAC 2018 (foto: Courtesy Prince Claus Fund | © Maarten van Haaff)

Publieke evenementen 

Tijdens de cursus worden aspecten van cultureel erfgoed en de bescherming ervan belicht in verschillende openbare evenementen deels georganiseerd door de Nederlandse Unesco Commissie. Deze omvatten:

24 augustus: Filmvertoning van de prijswinnende documentaire The Destruction of Memory, in het Chassé Theater in Breda, gevolgd door een discussie. Marielies Schelhaas, algemeen secretaris van de Nederlandse Unesco Commissie, leidt een panel van experts in de bescherming van cultureel erfgoed waaronder Majoor Edwin Maes, van de afdeling Achtergrondgeschiedenis van de culturele geschiedenis van het Nederlandse ministerie van Defensie en Corinne Wagener, directeur Smithsonian Cultural Rescue Initiative. Meer info

25 augustus: Interactieve Minecraft gaming sessie bij het stadsBiEB Centrum ’s-Hertogenbosch. Bezoekers mogen mee doen aan het digitaal nabouwen van de monumentale kathedraal St Jan ’s-Hertogenbosch. Ook kunnen bezoekers de Minecraft St. Jan in Virtual Reality beleven. Georganiseerd door het Prins Claus Fonds.

25 augustus: ‘Spelen in de middeleeuwen’ bij de ArcheoHotspot ’s-Hertogenbosch in het Groot Tuighuis. Er zijn archeologische vondsten van allerlei speelgoed en spelmateriaal uit vroeger eeuwen te zien. Naast deze zijn er ook nieuwe, door de Afdeling Erfgoed ’s-Hertogenbosch ontwikkelde, spelvormen. Bovendien kun je je hullen in middeleeuwse kledij om dan via digitale technieken terecht te komen in middeleeuws ’s-Hertogenbosch. Georganiseerd door het Prins Claus Fonds.

28 augustus: Documentair erfgoed in kleine instellingen, discussie en workshop in De Nieuwe Veste in Breda. De vernietiging van documentair erfgoed is een specifieke zorg van archieven over de hele wereld. Vincent Wintermans, senior beleidsmedewerker bij de Nederlandse Unesco Commissie zal het Memory of the World-programma van Unesco bespreken. Frank Bergevoet van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) plaatst de discussie erfgoed in een Nederlandse context, gevolgd door een workshop over de preventieve conservering van archieven. Georganiseerd in samenwerking met Stadsarchief Breda. Meer info