Eerstehulptraining voor cultureel erfgoed krijgt vervolg

In april 2015 organiseerde de Nationale UNESCO Commissie de vierweekse training First Aid to Cultural Heritage in Times of Crisis. Oud-deelnemers hebben in navolging hierop een ingekorte training gegeven voor erfgoedprofessionals in de Balkan-regio, B-Care genaamd. De training vond plaats in Gijrokastra, Albanië.

Deelnemers aan B-Care. (Foto: Cultural Heritage Without Borders, Albania | Jonathan Eaton)

Oud ‘First Aiders’ Jovana Mijatovic en Jonathan Eaton zetten B-Care op met als doel hun kennis te delen en het regionale vrijwilligersnetwerk van redders van cultureel erfgoed in de Balkanregio te versterken. 

B-Care is een van de zeven follow-up trainingen die tot op dit moment georganiseerd zijn in navolging op de First Aid Course uit 2015 en illustreert het ‘train de trainer’-concept van de oorspronkelijke cursus. Het Prins Claus Fonds ondersteunde B-Care financieel evenals andere vervolgtrainingen, die gegeven zijn in onder meer Mali en Oekraïne.

De 2016-editie van de volledige First Aid Course vindt dit jaar plaats in Washington, georganiseerd door het Smithsonian Institution en ICCROM.