Een internationale ‘For Women in Science-beurs’ aanvragen kan tot 10 juni

Ook dit jaar kunnen Nederlandse vrouwelijke onderzoekers in de life sciences in aanmerking komen voor een L'Oréal-UNESCO ‘for Women in Science’-beurs 2014. Deze beurzen, die al meer dan tien jaar worden uitgereikt aan vijftien onderzoekers uit de hele wereld (drie per continent), stellen PhD & post-doc’s (tot 35 jaar) in staat om hun onderzoek voort te zetten aan een buitenlands gastlaboratorium.

De beurzen hebben een waarde van maximaal 40.000 USD, verspreid over twee jaar. In 2012 won de Nederlandse Elza van Deel een beurs om haar onderzoek naar erfelijke hartziekten voort te kunnen zetten. De uitreiking van de beurzen is in maart 2014 in Parijs, met een feestelijke week vol netwerkmogelijkheden, trainingen en presentaties.

De Colombiaanse Lina Gallego won een beurs in 2013 voor haar onderzoek naar kanker.

De Nationale UNESCO Commissie beoordeelt de Nederlandse aanvragen. De richtlijnen voor het beurzenprogramma vindt u hier. Aanmelding dient plaats te vinden via het invullen van een online formulier. Let op: de aanmelding dient vóór 10 juni 2013 in het bezit te zijn van de Commissie.

Meer informatie over het samenwerkingsverband tussen UNESCO en L'Oréal, de beurzen en het prijzenprogramma vindt u in ons dossier of op de website forwomeninscience.com.

Voor vragen over de aanmelding kunt u contact opnemen met:

Nationale UNESCO Commissie
t.a.v. Sophie Primot
Postbus 29777
2502  LT DEN HAAG
Tel. 070 - 4 260 266
info [at] unesco.nl

 

Professor Rajaâ Cherkaoui El Moursli uit Marokko | Foto: UNESCO/Brigitte Lacombe)

Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd in de wetenschap. Wereldwijd is slechts 30% van de wetenschappelijk onderzoekers vrouw. Unesco streeft naar gelijke kansen voor vrouwen en mannen wat betreft toegang tot en deelname aan de wetenschap. Om die reden is in 1998 een wereldwijde samenwerking tot stand gekomen tussen cosmeticaconcern L’Oréal en Unesco. Onder het motto The world needs science and science needs women kent het programma prijzen toe aan excellente vrouwelijke wetenschappers en verleent het beurzen aan jonge vrouwelijke onderzoekers. 

Uitkomsten

Sinds 1998 hebben meer dan 3000 vrouwelijke wetenschappers uit 117 landen een award of beurs gekregen. Drie winnaars hebben inmiddels een Nobelprijs gewonnen. Elk jaar worden wereldwijd aan 275 getalenteerde jonge vrouwelijke onderzoekers beurzen toegekend om veelbelovend onderzoek te kunnen voortzetten. In Nederland hebben sinds 2007 16 vrouwen een beurs ontvangen.

Meer berichten