Deense deel Waddenzee genomineerd voor Werelderfgoed

Op 29 januari is het nominatiedossier om de status van Werelderfgoed te verkrijgen voor het Deense deel van de Waddenzee, ingediend bij UNESCO in Parijs. Als het Werelderfgoedcomité van de organisatie de nominatie goedkeurt is de gehele Waddenzee Werelderfgoed. Het Nederlandse en Duitse deel van de Waddenzee waren in 2009 al op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Beide landen keurden de Deense voordracht goed.

Waddenzee, Denemarken.

Toen de Waddenzee in 2009 de Werelderfgoedstatus verkreeg, moedigde UNESCO Denemarken aan om ook hun deel van het gebied te nomineren. Daarover voerde men in het land een aantal jaren een discussie. Uiteindelijk stemden de belanghebbenden in het gebied in grote meerderheid in met het nominatieproces. Naast het Deense deel bevat de nominatie ook een uitbreiding van het Duitse gebied dat al Werelderfgoed is en voor de kust van Nedersaksen ligt. Namens Nederland ondertekende Sharon Dijksma (Staatssecretaris voor natuur) het dossier.

Het dossier zal nu worden gecontroleerd, waarna een technische evaluatie van het gebied zal plaatsvinden. Als dit onderzoek positief uitvalt, zal het Werelderfgoedcomité in de zomer van 2014 beslissen of ook dit laatste deel van de Waddenzee de status krijgt van Werelderfgoed. De kans op succes is groot omdat de Nederlands-Duitse inschrijving de weg al heeft gebaand.