De Conventie Immaterieel erfgoed in Nederland: stand van zaken 2021

De Conventie Immaterieel erfgoed in Nederland: stand van zaken 2021

Nederland ondertekende in 2012 het Unesco verdrag over immaterieel erfgoed. Ambachten en tradities die we als mensheid koesteren en graag willen overdragen aan volgende generaties. In 2021 kijken we voor het eerst terug: hoe is het gegaan met de uitvoering van dit verdrag. Wie werken er aan mee en wat is hun rol? Waar zijn we tevreden over, wat moet anders, en wat zijn de plannen voor de komende jaren? 

In deze korte reeks delen we enkele perspectieven op de conventie immaterieel erfgoed.

Albert van der Zeijden, hoofd Kennisontwikkeling, over de rol van het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland in de uitvoering van de Unesco Conventie:

“Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland coördineert de uitvoering van het immaterieel erfgoedverdrag in Nederland. In de rapportage komen allerlei zaken aan bod die wij coördineren of ontwikkelden: de inventaris immaterieel erfgoed, het ondersteunen van de erfgoedgemeenschappen in hun borgingsactiviteiten, capaciteitsopbouw, educatie en onderzoek. Zelf ben ik Hoofd Kennisontwikkeling bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland en vertegenwoordig ik het Kenniscentrum in de Kerngroep die deze Unesco-rapportage mee helpt opstellen.

De beoefenaren centraal

“Voor ons, het Kenniscentrum, staan de erfgoedgemeenschappen, de beoefenaren van immaterieel erfgoed, altijd voorop. Zij zijn de ‘makers’ van immaterieel erfgoed en ook de eerstverantwoordelijken voor het borgen, oftewel een toekomst geven, aan hun erfgoed. Beoefenaren kunnen zelf hun immaterieel erfgoed voordragen voor de Inventaris. Ter ondersteuning daarvan, organiseren wij cursussen en contactdagen.

Zelf werk ik op dit moment aan de nieuwe Kennisagenda, die op 12 november wordt gepresenteerd. Wij hanteren daarbij de methode van de ‘participatory research’, dat wil zeggen dat wij bij elk onderzoek altijd de behoeften en uitdagingen van de immaterieel erfgoedbeoefenaren inventariseren. Aan het slot zorgen we ook altijd voor een vertaling naar de praktijk, waar de erfgoedgemeenschappen ook wat mee kunnen.  Vorig jaar brachten wij bijvoorbeeld een brochure uit over immaterieel erfgoed en vuur, over de diverse vurentradities in ons land, en welke uitdagingen daarbij komen kijken – ook in beleidsmatig opzicht.

Daarnaast houden we in ons onderzoek rekening met de grote maatschappelijke vragen van dit moment, zoals in onze nieuwe Kennisagenda: duurzaamheid en diversiteit. Het zijn ook belangrijke speerpunten van het Nederlandse regeringsbeleid. Naar onze mening liggen hier ook kansen en mogelijkheden voor immaterieel erfgoed.  De organisatoren van Leidens Ontzet experimenteerden al eens ooit met statiegeld op plastic bekers, wat de plastic berg aan bekers na het evenement enorm deed verminderen.

 

Naschrift: tot ons verdriet is Albert van der Zeijden deze zomer onverwacht overleden. We hebben besloten zijn bijdrage aan deze reeks over de conventie immaterieel erfgoed toch te plaatsen. De inhoud van de tekst toont zijn enorme betrokkenheid bij het immaterieel erfgoed, maar ook het feit dat hij zijn bijdrage per ommegaande inleverde.

Loading...