Column Andrée van Es: Eruit stappen

OPINIE — Naar aanleiding van het vertrek van de Britten uit de EU schrijft Andrée van Es over lid zijn van een verbond of vereniging. 

“Brexit betekent Brexit”, sprak de nieuwe leider van de Britse Conservatieve partij, Theresa May strijdlustig, na weken theatrale onrust in het Verenigd Koninkrijk. Ze was er zelf niet eens voor geweest en kan nu de rotzooi gaan opruimen.

(freestocks.org)

Eruit stappen

Uit een organisatie, een vereniging stappen, waar je lid van bent. Sommige mensen (of landen) doen het heel gemakkelijk, anderen zullen het nooit van hun leven doen. Zo natuurlijk als het lijkt om je te verenigen, om de krachten te bundelen, zo spanningsvol is het om daarmee een stukje van je individualiteit of zelfs je identiteit in te leveren.  Dat geldt zeker voor een eiland als het Verenigd Koninkrijk, met een roemrijk verleden als grootmacht in de wereld. 

Verbond

Helemaal teruggebracht tot twee individuen is het belangrijkste verbond het huwelijk, waar ook nog eens liefde een rol bij speelt. Een huwelijk wordt meestal zeer blijmoedig aangegaan en blijkt dan voor steeds meer mensen te hoog gegrepen. En wat te denken van het lidmaatschap van een politieke partij, of van een kerkgenootschap. De drang om ergens bij te horen gaat onlosmakelijk samen met de behoefte om met een knal de deur achter je dicht te gooien. Dat de mensen het maar weten, het liefst om principiële redenen: “Ik kon me niet meer verenigen met....” 

Uitsluiting

Gevaarlijk worden verenigingen als ze met het lidmaatschap tegelijkertijd uitsluiting van anderen veroorzaken, of vijandschappen: wie niet voor mij is, is tegen mij. Militaire bondgenootschappen ontlenen hun bestaansrecht aan dat mechanisme. De Verenigde Naties zijn natuurlijk ideaal: iedereen lid en samen voor de wereld. Maar daarbinnen zie je dan toch weer regionale ‘bondjes’ ontstaan. Samen opkomen voor belangen, het hemd is nader dan de rok.

UNESCO

Groot-Brittannië heeft ook al eens het lidmaatschap van UNESCO opgezegd en keerde na enkele jaren weer terug. De Verenigde Staten betalen al enkele jaren geen contributie aan UNESCO, net als Israël. Waarom? Omdat de Palestijnse Staat lid is geworden. Japan dreigt nu met hetzelfde, China ook. Geopolitieke conflicten in het Midden-Oosten en in de Zuidchinese Zee worden uitgevochten in de meest vreedzame organisatie op het wereldtoneel. 

Erbuiten staan

Het was een glorieus moment voor de Britten om lid te worden van de Europese Unie. Het oprichten van een vereniging, belangenorganisatie of platform, of het lid worden van een bestaande vereniging wordt met klaroengeschal aangekondigd als een overwinning. Maar dan. Dan wordt het afzien. Dan gaat langzamerhand overheersen dat je er vanaf kunt, als je het te drukkend vindt, daarbinnen. Dat kan maar één keer, dan sta je weer buiten. Individuen zoeken dan vaak een andere politieke partij, een andere huwelijkspartner, soms een ander geloof. Voor staten is dat lastiger. Gelukkig maar, overlopen hoort bij oorlog en dat liever nooit meer op het Europese continent. 

Andrée van Es, voorzitter Nationale UNESCO Commissie

 

UNESCO, de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization is opgericht in 1945. UNESCO gebruikt de werkterreinen onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie om de doelstellingen van de Verenigde Naties te realiseren, namelijk: ontwikkeling van universele waarden en verbetering van de leefomstandigheden van alle mensen ter wereld.

Uitkomsten

Op dit moment zijn 195 landen lid van UNESCO. Daarnaast hebben 9 landen een geassocieerd lidmaatschap.

Meer berichten