Charlotte Huygens benoemd in Nationale UNESCO Commissie

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft Charlotte Huygens (1964) benoemd tot lid van de Nationale UNESCO Commissie. Huygens is gespecialiseerd in de Arabische kunstgeschiedenis en is ervaren in het veld van culturele noodhulp wereldwijd. Tot vorig jaar was zij voorzitter van het Cultural Emergency Response programma van het Prins Claus Fonds. 

Charlotte Huygens

‘Bruggen slaan tussen culturen’

Huygens: “Je hoort vaak dat mensen in noodsituaties eerst denken aan een dak boven hun eigen hoofd, maar uit onderzoek blijkt dat zij juist in moeilijke tijden een gemeenschappelijke culturele beleving tenminste zo belangrijk vinden. Die geeft nieuwe hoop en veerkracht om het leven weer op te bouwen. Door mijn professionele én persoonlijke achtergrond ben ik diep getroffen door de verschrikkelijke gebeurtenissen in het Midden-Oosten. Er is voor mij geen andere weg dan te blijven geloven in idealen en het slaan van bruggen tussen verschillende culturen. Wederzijds cultureel respect is een voorwaarde voor vrede en vreedzame internationale relaties. De missie van UNESCO dient dit doel bij uitstek en juist nu wil ik mij hiervoor met alle overtuiging inzetten”.

Brede expertise

Huygens studeerde Talen en Culturen van het islamitische Midden-Oosten in Leiden en Cairo. Zij beschikt over een brede, internationale cultuurhistorische expertise zowel in erfgoed als in hedendaagse kunst en design. Als hoofd Presentaties en Educatie was ze tot 2013 werkzaam voor het Rijksmuseum van Oudheden. In de afgelopen jaren was zij verantwoordelijk voor diverse tentoonstellingen over de islamitische wereld, variërend van cultureel erfgoed en klassieke kunst tot hedendaagse kunst en design. 

Adviseur, publicist en tentoonstellingsmaker

Huygens werkte onder meer als adviseur voor het Amsterdams Fonds voor de Kunst en sinds 2014 is zij lid van de Raad van Toezicht van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten. Ze publiceerde over Marokko, Turkije, de Zijderoute en andere onderwerpen gerelateerd aan kunst en cultuur van de islamitische wereld, erfgoed en beeldende kunst in breder perspectief, culturele diversiteit in Nederland en over culturele noodhulp internationaal. Verder is zij werkzaam als gastdocent aan verschillende universiteiten en kunstacademies. Onlangs besprak NRC Handelsblad  in lovende woorden haar nieuwste tentoonstelling – installaties van de kunstenaars Zeger Reyers, Pietertje van Splunter en Gerco de Ruijter in museum Panorama Mesdag.