Bokova: vernietiging Nimrod is oorlogsmisdaad

Irina Bokova, Directeur-Generaal van UNESCO, heeft de vernietiging van de archeologische site Nimrod in Irak in de sterkst mogelijke bewoordingen veroordeeld. “Dit is wederom een aanval tegen het Iraakse volk, die ons eraan herinnert dat niets veilig is voor de culturele zuivering die op moment aan de gang is in het land. De zuivering kost talloze mensenlevens, is gericht op minderheden, en wordt gekenmerkt door de systematische vernietiging van het klassieke erfgoed van de mensheid”

“We kunnen niet blijven zwijgen. De opzettelijke vernietiging van cultureel erfgoed vormt een oorlogsmisdaad. Ik roep dan ook alle politieke en religieuze leiders in de regio op, om op te staan ​​en iedereen eraan te herinneren dat er geen enkel politieke of religieuze rechtvaardiging is voor deze vernietiging.

Beeld van een 'stierman' bij een van de paleizen van de Assyrische koning Assurnasirpal II.

“Ik roep iedereen op, in het bijzonder de jeugd, in Irak en elders, om al het mogelijke te doen om dit erfgoed te beschermen. Om het te claimen als hun eigen erfgoed en dat van de hele mensheid.

“Ik doe ook een beroep op alle culturele instellingen, musea, journalisten, professoren en wetenschappers om hun kennis te delen en uit te leggen wat het belang is van dit erfgoed en de Mesopotamische beschaving. Op deze criminele chaos die cultuur vernietigd moeten we antwoorden met cultuur.”

Bokova heeft de Veiligheidsraad, evenals het Internationaal Strafhof op de hoogte gesteld. “De gehele internationale gemeenschap moet bijdragen om een eind te maken aan deze catastrofe. Ook UNESCO is vastbesloten om te doen wat nodig is om het erfgoed te beschermen. Ze zal de strijd leiden tegen de illegale handel in cultuurgoederen, die direct bijdraagt ​​aan de financiering van het terrorisme. Op het spel staat het voortbestaan ​​van de Iraakse cultuur en samenleving.

De stad Nimrod (Kahlka), werd meer dan 3.300 jaar geleden gesticht. Het was een van de hoofdsteden van het Assyrische rijk. De fresco's en werken zijn wereldberoemd. De Iraakse regering heeft bevestigd, dat op 5 maart gewapende extremisten de site aanvielen met behulp van bulldozers.