Beursgong voor méér vrouwen in de wetenschap

Twee vrouwelijke topwetenschappers hebben vandaag de Amsterdamse beurs geopend met de bekende gongslag. Doris van Halem en Femke Nijboer zijn de winnaars van de 2015-editie van de Nederlandse l'Oréal-UNESCO-beurzen. Het ‘For Women in Science’-programma ondersteunt vrouwelijke wetenschappers in hun wetenschappelijke carrière en hoopt op die manier bij te dragen aan het vergroten van het aantal vrouwelijke hoogleraren in ons land.

Doris van Halem en Femke Nijboer openen de beurs in Amsterdam.

Nederland telt meer vrouwelijke dan mannelijke studenten. Toch is maar 17% van de hoogleraren in ons land een vrouw. Om dit te helpen veranderen kent het programma jaarlijks twee beurzen toe aan excellente vrouwelijke wetenschappers. De winnaars krijgen beurzen ter waarde van 25.000 euro, te besteden aan wetenschappelijk onderzoek. Beiden krijgen ook de kans om een aantal maanden in alle rust te werken aan hun onderzoek door een verblijf op de campus van het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Wassenaar.

Doris van Halem, PhD (33) kreeg een For Women in Science-beurs voor haar onderzoek naar het gebruik van nanotechnologie bij het produceren van veilig drinkwater in ontwikkelingslanden.

Dr. Femke Nijboer (35) verdiende een beurs met haar onderzoek naarBrain-Computer Interfaces. Met dergelijke systemen kunnen mensen die compleet verlamd zijn, maar geestelijk nog goed functioneren, beter communiceren door gebruik te maken van hersenactiviteit.

Professor Rajaâ Cherkaoui El Moursli uit Marokko | Foto: UNESCO/Brigitte Lacombe)

Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd in de wetenschap. Wereldwijd is slechts 30% van de wetenschappelijk onderzoekers vrouw. Unesco streeft naar gelijke kansen voor vrouwen en mannen wat betreft toegang tot en deelname aan de wetenschap. Om die reden is in 1998 een wereldwijde samenwerking tot stand gekomen tussen cosmeticaconcern L’Oréal en Unesco. Onder het motto The world needs science and science needs women kent het programma prijzen toe aan excellente vrouwelijke wetenschappers en verleent het beurzen aan jonge vrouwelijke onderzoekers. 

Uitkomsten

Sinds 1998 hebben meer dan 3000 vrouwelijke wetenschappers uit 117 landen een award of beurs gekregen. Drie winnaars hebben inmiddels een Nobelprijs gewonnen. Elk jaar worden wereldwijd aan 275 getalenteerde jonge vrouwelijke onderzoekers beurzen toegekend om veelbelovend onderzoek te kunnen voortzetten. In Nederland hebben sinds 2007 16 vrouwen een beurs ontvangen.

Meer berichten