Archief van de Amsterdamse Notarissen voorgedragen bij UNESCO

Het Stadsarchief Amsterdam heeft bekend gemaakt dat ze het Archief van de Amsterdamse Notarissen zal voordragen bij UNESCO voor het Memory of the World Register. Dit register bevat documentair erfgoed dat van uitzonderlijke betekenis is voor de wereld en is de ‘etalage’ van het gelijknamige programma.

Het Notarieel Archief Amsterdam bevat zo'n 4,5 miljoen aktes. (Foto: Stadsarchief Amsterdam)

Het Amsterdamse Notarieel Archief bevat alle notariële akten opgemaakt tussen 1578 en 1915 met gegevens van miljoenen Amsterdammers. Van gewone mensen tot beroemdheden als Rembrandt en Peter Stuyvesant.

Het verhaal van Amsterdam

Veel materiaal handelt over de Gouden Eeuw. “Miljoenen overeenkomsten, verklaringen en testamenten van kooplieden en scheeps­eigenaren vertellen het verhaal van de ontwikkeling van Amsterdam tot wereldhandelsmacht”, aldus het Stadsarchief. Het Stadsarchief zal dit jaar een start maken met het digitaliseren van alle 4,5 miljoen aktes. 

In 2017 wordt duidelijk of het archief een plaats krijgt op het MoW-register. De lijst telt nu elf Nederlandse inschrijvingen, waaronder het dagboek van Anne Frank en de archieven van de VOC.

Overige nominaties

Nederlandse instellingen die bijzonder documentair erfgoed in hun collectie hebben kunnen nog tot 31 mei 2016 een nominatie indienen. Het is verstandig hierbij het UNESCO Memory of the World Comité Nederland op de hoogte te stellen aangezien het comité kan adviseren. Als er veel Nederlandse nominaties zijn wordt het Comité soms ook ingeschakeld om de voorselectie te doen. 

Meer informatie over het nominatieproces en het -formulier kunt u vinden in het artikel ‘Hoe werkt het nominatieproces voor Memory of the World’.

Van oorlog tot ongedierte: documentair erfgoed staat aan allerlei bedreigingen bloot. Van brieven tot films en van kleitabletten tot harddisks – papier vergaat, computers crashen. Documentair erfgoed is onmisbaar om het verleden, maar ook het heden te begrijpen. Het ‘Memory of the World’-programma stimuleert daarom het behoud en de toegankelijkheid van documentair erfgoed en wil dat iedereen op de wereld zich bewust is van de waarde die deze documenten hebben.

Meer berichten