L’Oréal-UNESCO ‘for Women in Science’-programma

Onder het motto ‘The world needs science and science needs women’ is in 1998 een partnerschap tot stand gekomen tussen cosmeticaconcern L'Oréal en UNESCO. Het prestigieuze programma kent prijzen toe aan excellente vrouwelijke wetenschappers en verleent beurzen aan jonge vrouwelijke onderzoekers.

Het L'Oréal-UNESCO ‘For women in science’-programma is opgebouwd uit drie onderdelen. Het nationale en regionale Beurzenprogramma, de International Fellowships en de Awards. Alle worden jaarlijks toegekend.

De Nationale UNESCO Commissie en L’Oréal Nederland introduceerden in maart 2012 het nationale en regionale ‘For women in science’-Beurzenprogramma in partnerschap met het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) en met ondersteuning van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH).

Uitkomsten

Tegen het einde van 2014 zullen meer dan 2000 vrouwelijke wetenschappers uit meer dan 100 landen hebben geprofiteerd van het programma. Twee winnaars hebben inmiddels een Nobelprijs gewonnen.

Nieuws & achtergronden

Winnaressen van de l'Oréal-UNESCO Awards 2014

Op 3 maart heeft een internationale jury de prijswinnaars bekendgemaakt van de L’Oréal-UNESCO ‘For Women in Science Awards’ 2014. De prijzen worden elk jaar toegekend aan vijf uitzonderlijke vrouwelijke wetenschappelijke onderzoekers werkzaam in de life sciences. De laureaten – van ieder continent een – krijgen een bedrag van US$100.000,-.

Frances de Man en Maria Barbosa, winnaressen van de Nederlandse L'Oréal-UNESCO for Women in Science-beurzen 2013

Vrouwelijke wetenschappers kunnen vanaf 7 maart 2014 een Nederlandse ‘For Women in Science’-beurs aanvragen om hun carrière een extra impuls te geven. De Nationale UNESCO Commissie en L’Oréal Nederland organiseren het beurzenprogramma in samenwerking met het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) en het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH).

Elza van Deel working in London laboratory

In 2012 Elza van Deel was one of fifteen winners of an international ‘L'Oreal-UNESCO For Woman in Science’-fellowship. In this report she reflects on her yearlong stay in London and the opportunities the fellowship gave her.

Judith Rietjens is the first winner of a Dutch ‘L'Oréal-UNESCO For Women in Science’-Fellowship. Her three-month stay at the Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Wassenaar started in September. A report.

5okt
Maria Barbosa en Frances de Man. (Foto: L'Oréal Nederland)

Op 5 oktober vond de uitreiking plaats van de Nederlandse L’Oréal-UNESCO ‘For Women in Science’- beurzen. De beurzen ter waarde van € 25.000 zijn dit jaar toegekend aan Maria Barbosa (Wageningen Universiteit) en Frances de Man (VU Medisch Centrum).

De winnaars van de L'Oréal-UNESCO 'for Women in Science'-awards 2013 (Foto: Fondation L'Oréal)

Het samenwerkingsverband tussen cosmeticaconcern L'Oréal en UNESCO heeft in de afgelopen 15 jaar meer dan 1650 beurzen toegekend aan vrouwelijke wetenschappers uit meer dan 100 landen.

Twitter womeninscience

Partner organisaties

World Science Festival Amsterdam
NIAS
Landelijk netwerk Vrouwelijke Hoogleraren
L'Oréal