Wetenschap

Om mondiale problemen aan te pakken is wetenschappelijke samenwerking van groot belang. UNESCO stimuleert een gezamenlijke aanpak van onderwerpen als klimaatverandering, ethiek, armoede en natuurrampen. Als enige organisatie binnen de VN met een mandaat voor wetenschap stimuleert zij wetenschappelijke samenwerking over de grenzen van disciplines en landen heen.

Nieuws & achtergronden

In april is het World Soil Museum in Wageningen heropend. Het museum biedt een overzicht van bodemprofielen van over de hele wereld en is in 1966 opgericht mede op initiatief van UNESCO. Het ontwerp van het nieuwe gebouw refereert aan een uit de bodem gestoken plak turf.

Frances de Man en Maria Barbosa, winnaressen van de Nederlandse L'Oréal-UNESCO for Women in Science-beurzen 2013

Vrouwelijke wetenschappers kunnen tot 11 mei een Nederlandse ‘For Women in Science’-beurs aanvragen om hun carrière een extra impuls te geven. De Nationale UNESCO Commissie en L’Oréal Nederland organiseren het beurzenprogramma in samenwerking met het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) en het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH).

Winnaressen van de l'Oréal-UNESCO Awards 2014

Op 3 maart heeft een internationale jury de prijswinnaars bekendgemaakt van de L’Oréal-UNESCO ‘For Women in Science Awards’ 2014. De prijzen worden elk jaar toegekend aan vijf uitzonderlijke vrouwelijke wetenschappelijke onderzoekers werkzaam in de life sciences. De laureaten – van ieder continent een – krijgen een bedrag van US$100.000,-.

Onderwijsinstellingen moeten leermaterialen en cursussen online delen, vindt UNESCO-hoogleraar Open Educational Resources Fred Mulder. Ook als dat betekent dat er minder internationale studenten naar Nederland komen.

On January the 30th, the Netherlands National Commission for UNESCO organised a workshop on UNESCO's Man and Biosphere Programme. Representatives of Dutch nature areas, NGOs, relevant institutions and ministries exchanged information with international experts on the merits of the programme. A Report.

7feb
Prof. dr. Roel in 't Veld (Foto: Maurice van den Bosch)

Het huidige openbare bestuur in Nederland schiet tekort. De overheid en andere besturingsorganen zijn onvoldoende toegerust om de uitdagingen in de zorg, arbeidsmarkt, woningmarkt en bancaire sector op een duurzame manier het hoofd te bieden. Dat stelt Roel in ’t Veld, hoogleraar ‘Sustainability and Governance’ en UNESCO-leerstoelhouder, op vrijdag 7 februari in zijn inaugurele rede aan Tilburg University.