Wetenschap

Om mondiale problemen aan te pakken is wetenschappelijke samenwerking van groot belang. UNESCO stimuleert een gezamenlijke aanpak van onderwerpen als klimaatverandering, ethiek, armoede en natuurrampen. Als enige organisatie binnen de VN met een mandaat voor wetenschap stimuleert zij wetenschappelijke samenwerking over de grenzen van disciplines en landen heen.

Nieuws & achtergronden

© UNESCO/Yamanashi Prefecture Minami-Alps, Peach blossoms and Houou Sanzan (Japan).

De Internationale Coördinerende Raad van UNESCO's Mens en Biosfeerprogramma (MAB) heeft dertien nieuwe gebieden toegevoegd aan het netwerk van biosfeerregio's. Wereldwijd zijn er nu 631 van deze sites in 119 landen.

Corinne Hofman (Foto: NWO / Arie Wapenaar)

Prof. Dr. Corinne Hofman, hoogleraar archeologie van het Caribisch gebied in Leiden, is een van de vier wetenschappers aan wie dit jaar een Spinozapremie is toegekend. De premie is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. Hofman is lid van de Nationale UNESCO Commissie.

The ‘UNESCO Chair in Knowledge Transfer for Sustainable Development Supported by ICTs’ at the Open University has recently been extended by UNESCO for four years. The new chair holder is Professor Paquita Perez Salgado.

19jun

Gezondheidswetenschapper Judith Rietjens, winnaar van de L'Oréal-UNESCO ‘for Women in Science’-fellowship 2012 organiseert een internationale workshop over communicatie in de zorg rondom het levenseinde.

(Foto: CC / Berkeley Unified School District)

In het wetenschappelijke tijdschrift ‘Science’ van 9 mei pleit UNESCO-leerstoelhouder Arjen Wals voor nieuwe vormen van onderwijs die natuurwetenschappelijke vakken en milieu- en duurzaamheidseducatie verbinden. Daarbij wordt gebruik gemaakt van ‘citizen science’. Werken aan duurzaamheid kan op die manier veel handelingsgerichter worden en meer betekenis krijgen.

In april is het World Soil Museum in Wageningen heropend. Het museum biedt een overzicht van bodemprofielen van over de hele wereld en is in 1966 opgericht mede op initiatief van UNESCO. Het ontwerp van het nieuwe gebouw refereert aan een uit de bodem gestoken plak turf.