UNESCO

UNESCO, de VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie, bestrijdt armoede, bevordert duurzame ontwikkeling en stimuleert interculturele dialoog. Op deze manier bouwt ze aan de noodzakelijke randvoorwaarden voor vrede.

Nieuws & achtergronden

Andrée van Es. (Foto: ANP/Inge van Mill)

OPINIE — Andrée van Es schrijft in haar column over een subtiele vorm van protest tegen het besluit om naar gas te boren op Terschelling.

Een geplunderd grafmonument in Palmyra, Syrië (Foto: DGAM)

Medio februari heeft de VN Veiligheidsraad unaniem besloten tot een ban op de handel in cultureel erfgoed dat in oorlogstijd uit Syrië en Irak wordt uitgevoerd. Doel is de inperking van financieringsmogelijkheden van terroristische groepen.

Percy Ten Holt blaast de hoornschelp op Saba. (Foto: Francine van der Kooij)

In januari vonden op zowel Bonaire, Saba als St. Eustatius bijeenkomsten plaats om het lokale immaterieel erfgoedveld in kaart te brengen. Welke activiteiten vinden er op de eilanden plaats om immaterieel erfgoed te beschermen, welke knelpunten treden daarbij op en hoe kunnen betrokken partijen intensiever samenwerken en van elkaar leren?

De algemeen secretarissen van de Europese UNESCO Commissies bij de oprichtingsvergadering in Bonn. (Foto: Duitse UNESCO Commissie)

Op 4 en 5 februari is in de Duitse stad Bonn het Europees Netwerk van Nationale UNESCO Commissies opgericht. Het netwerk is bedoeld om de oorspronkelijke denktankfunctie van UNESCO te versterken.

Maria Barbosa (Photo: NIAS)

Maria Barbosa has been awarded a Dutch L’Oreal-UNESCO for Women in Science Fellowship in 2014. One part of the fellowship is a three month stay at the NIAS Campus in Wassenaar. In this article she reflects on her stay at the institute.

OPINIE — Andrée van Es start met een column op unesco.nl: “Het onderwijssysteem heeft talloze opleidingen, fantastische leraren, rolmodellen en jonge mensen [...]. En toch lukt het nog steeds niet om leraren voor de klas toe te rusten met vaardigheden die zo cruciaal zijn in deze tijd. Dat is moeilijk te verteren.”