Brieven- en dagboekencollectie van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies

Brieven- en dagboekencollectie van het NIOD Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies

‘Wil het nageslacht ten volle beseffen wat wij als volk in deze jaren hebben doorstaan [...], dan hebben wij juist de eenvoudige stukken nodig: een dagboek, brieven van een arbeider uit Duitsland, [...] ’. Met deze woorden riep Minister van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen Gerrit Bolkestein in 1944 vanuit Londen op tot het verzamelen van persoonlijke documenten uit de oorlogstijd.

Deze oproep heeft er toe geleid dat mensen 2.340 dagboeken en 1.600 briefwisselingen uit de Tweede Wereldoorlog aan het NIOD hebben geschonken. Deze egodocumenten bieden een uniek inzicht in de wijze waarop levens beïnvloed zijn door bezetting, onderdrukking en geweld.

De verzameling heeft betrekking op Nederland, Indonesië en Nederlands-Indië en andere plekken waar Nederlandse burgers oorlog en massaal geweld ondergingen. Door de omvang, de focus op individuele ervaringen en de manier en moment van ontstaan, is de collectie uitzonderlijk. Het is een bewezen unieke bron voor wetenschappelijk onderzoek en vormt de basis van een variëteit aan publieksgerichte publicaties.

Bijna tachtig jaar na de eerste oproep tot verzameling, in het huidige tijdperk van geïndividualiseerde herinnering waarin het aantal getuigen van de Tweede Wereldoorlog steeds kleiner wordt, is de waarde van de brieven- en dagboekencollecties van het NIOD groter dan ooit te voren.

Meer informatie op de website van het NIOD.

Loading...