Werelderfgoed

Het Werelderfgoedverdrag bestaat sinds 1972 en is bedoeld om cultureel en natuurlijk erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid, beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties.

Het Koninkrijk der Nederlanden heeft het Werelderfgoedverdrag in 1992 geratificeerd. Het verdrag is het meest bekende van UNESCO en is inmiddels door 190 lidstaten ondertekend. De landen die het verdrag hebben geratificeerd, hebben met elkaar afgesproken dat zij zich zullen inzetten voor identificatie, bescherming, behoud, het toegankelijk maken en het overdragen aan komende generaties van cultureel erfgoed binnen hun landgrenzen.

Zowel cultureel als natuurlijk erfgoed, als erfgoed dat daarvan een gecombineerde vorm is, kan voor de Werelderfgoedlijst worden voorgedragen. Een voorbeeld van een culturele site is de Grachtengordel van Amsterdam, van een natuurlijke De Waddenzee, en van een gecombineerde site de heilige berg Athos in Griekenland.

Uitkomsten

Er staan negen Nederlandse erfgoederen op de Werelderfgoedlijst, Curaçao heeft één Werelderfgoedlocatie:

Bekijk de complete Werelderfgoedkaart.

Nieuws & achtergronden

Koloniewoning van de Maatschappij van Weldadigheid (Foto: RCE / Jan van Galen)

Om een erfgoed te nomineren voor de UNESCO Werelderfgoedlijst dient een land te beschikken over een Voorlopige lijst. In 2011 stelde Nederland deze voor het laatst vast. De lijst is door de regering nu voorzien van een tijdschema waarop de nominaties zullen worden voorgedragen bij UNESCO.

Van Nellefabriek (foto: RCE / Nanette de Jong) en Bauhaus (foto: CC / Rashunda Tramble)

Onder de naam ‘Simultaan Modernisme 2016 / Simultanität der Moderne’ is een cultuurhistorische samenwerking van start gegaan tussen de Van Nellefabriek in Rotterdam en Bauhaus in Dessau (Duitsland).

Boris van der Ham

Boris van der Ham is benoemd tot voorzitter van de Stichting Werelderfgoed.nl. In de stichting werken de tien werelderfgoederen in het Koninkrijk der Nederlanden samen aan beheer en behoud, kennisontwikkeling en promotie van het werelderfgoed.

Journalist en fotograaf Hans Aarsman zal gedurende een jaar speciale presentaties ontwikkelen die geïnspireerd zijn op Nederlands Werelderfgoed. Als eerste start de manifestatie ‘Werelderfgoed Thuis’ waarbij hij op zoek gaat naar Werelderfgoed in de huiskamer.

Woudagemaal_opening_exhibit (Foto: Martijn van Eck)

Op 11 februari is in het ir. D.F. Woudagemaal een uitbreiding van de permanente expositie geopend. Een ingenieus wandmeubel legt de bezoeker tot in detail uit waarom het gemaal zo uitzonderlijk van waarde is, dat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst is geplaatst.

Voor het tweede jaar op rij neemt de Nationale UNESCO Commissie deel aan de Vakantiebeurs. Doel is de bekendheid van (Nederlands) Werelderfgoed te vergroten en aandacht te vragen voor het zorgvuldig omgaan met erfgoed op vakantie. De Vakantiebeurs vindt plaats van 14 t/m 18 januari in de Jaarbeurs in Utrecht.

Video

In deze korte film, aandacht voor de 46 mariene Werelderfgoedsites.

Twitter #worldheritage

Partner organisaties

Werelderfgoed Podium
Stichting Werelderfgoed.nl
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed