Werelderfgoed

Het Werelderfgoedverdrag bestaat sinds 1972 en is bedoeld om cultureel en natuurlijk erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid, beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties.

Het Koninkrijk der Nederlanden heeft het Werelderfgoedverdrag in 1992 geratificeerd. Het verdrag is het meest bekende van UNESCO en is inmiddels door 190 lidstaten ondertekend. De landen die het verdrag hebben geratificeerd, hebben met elkaar afgesproken dat zij zich zullen inzetten voor identificatie, bescherming, behoud, het toegankelijk maken en het overdragen aan komende generaties van cultureel erfgoed binnen hun landgrenzen.

Zowel cultureel als natuurlijk erfgoed, als erfgoed dat daarvan een hybride vorm is, kan voor de Werelderfgoedlijst worden voorgedragen. Een voorbeeld van een culturele site is de Grachtengordel van Amsterdam, van een natuurlijke De Waddenzee, en van een hybride site de heilige berg Athos in Griekenland.

Uitkomsten

Er staan acht Nederlandse erfgoederen op de Werelderfgoedlijst, Curaçao heeft één Werelderfgoedlocatie:

Bekijk de complete Werelderfgoedkaart.

Nieuws & achtergronden

9feb

Op zondag 9 februari vindt in het Werelderfgoed Podium in Amsterdam de lancering plaats van ‘World Heritage Now’. Een beeldessay dat het spanningsveld in beeld brengt tussen de richtlijnen uit het Werelderfgoedverdrag enerzijds en berichtgeving over oorlog, klimaatverandering en crises anderzijds.

De nieuwste editie van UNESCO's magazine ‘World Heritage Review’ is dit keer gewijd aan de synergie tussen de verschillende internationale instrumenten die UNESCO ter beschikking staan, zoals de Werelderfgoedconventie, het ‘Man and Biosphere’-programma en het netwerk van Geoparken.

15jan

De Nationale UNESCO Commissie neemt dit jaar deel aan de Vakantiebeurs die van 15 t/m 19 januari in Utrecht plaatsvindt. Het doel is de bekendheid van Werelderfgoed te vergroten en bezoekers aan te sporen om duurzaam om te gaan met erfgoed als ze op reis zijn.

De werelderfgoedsite 'Het eiland van Gorée' voor de kust van Senegal. Afrika is ondervertegenwoordigd in het Werelderfgoedcomité. (Foto: CC/eutrophication&hypoxia)

In Parijs zijn alle lidstaten bij het Werelderfgoedverdrag in algemene vergadering bijeengeweest. De 190 landen kozen 12 nieuwe leden in het Werelderfgoedcomité en stelden de financiële bijdragen vast.

De oktobereditie van UNESCO's magazine over Werelderfgoed, ‘World Heritage Review’, is dit keer volledig gewijd aan agrarische landschappen. Van de Balinese Subak rijstvelden tot de Stari Grad Vlakte in Kroatië.

De ondergelopen hoofdstraat van Ayutthaya in Thailand tijdens de overstromingen in 2011. (Foto: Dany13)

Van 25 tot 28 september heeft in Amsterdam de ICOMOS-conferentie ‘Protecting Deltas: Heritage Helps!’ plaatsgevonden. De erfgoed- en de watersector hebben elkaar nodig, om toekomstige problemen op het gebied van klimaatverandering het hoofd te bieden.

Twitter #worldheritage