Werelderfgoed

Het Werelderfgoedverdrag bestaat sinds 1972 en is bedoeld om cultureel en natuurlijk erfgoed dat van unieke en universele waarde is voor de mensheid, beter te kunnen bewaren voor toekomstige generaties.

Het Koninkrijk der Nederlanden heeft het Werelderfgoedverdrag in 1992 geratificeerd. Het verdrag is het meest bekende van UNESCO en is inmiddels door 190 lidstaten ondertekend. De landen die het verdrag hebben geratificeerd, hebben met elkaar afgesproken dat zij zich zullen inzetten voor identificatie, bescherming, behoud, het toegankelijk maken en het overdragen aan komende generaties van cultureel erfgoed binnen hun landgrenzen.

Zowel cultureel als natuurlijk erfgoed, als erfgoed dat daarvan een gecombineerde vorm is, kan voor de Werelderfgoedlijst worden voorgedragen. Een voorbeeld van een culturele site is de Grachtengordel van Amsterdam, van een natuurlijke De Waddenzee, en van een gecombineerde site de heilige berg Athos in Griekenland.

Uitkomsten

Er staan negen Nederlandse erfgoederen op de Werelderfgoedlijst, Curaçao heeft één Werelderfgoedlocatie:

Bekijk de complete Werelderfgoedkaart.

Nieuws & achtergronden

PostNL heeft nieuwe postzegels uitgegeven waarop de Nederlandse Werelderfgoederen zijn afgebeeld. Het postbedrijf brengt de zegels uit in samenwerking met de Stichting Werelderfgoed.nl en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Calakmul (Foto: CC / La case photo de Got)

Tijdens de jaarlijkse vergadering van het Werelderfgoedcomité van UNESCO zijn 26 erfgoedlocaties toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst. Vier sites die al eerder op de lijst stonden zijn uitgebreid.

The World Heritage Committee of UNESCO decided to grant the Van Nellefabriek (Van Nelle Factory) in Rotterdam the World Heritage Status. It is a global recognition of the outstanding universal value of the former coffee, tea and tobacco factory, built in a modernist style in the 1920’s.

De Waddenzee bij Denemarken (Foto: CC/Olsch)

Het Werelderfgoedcomité van UNESCO heeft ook het Deense deel van de Waddenzee op de Werelderfgoedlijst bijgeschreven. De gehele Waddenzee is nu Werelderfgoed.

De Van Nellefabriek in Rotterdam is door het Werelderfgoedcomité van UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Het is een wereldwijde erkenning van de unieke en universele waarde van de voormalige koffie-, thee- en tabakfabriek in modernistische stijl.

Werelderfgoedcomité vergadert in Qatar (Foto: UNESCO)

In Doha in Qatar is de jaarlijkse vergadering van het Werelderfgoedcomité van UNESCO begonnen. Het Comité zal een oordeel vellen over 36 sites die genomineerd zijn voor plaatsing op de Werelderfgoedlijst. Nederland diende ook een nominatie in: de Van Nelle Fabriek in Rotterdam.

Partner organisaties

Werelderfgoed Podium
Stichting Werelderfgoed.nl
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed