Immaterieel erfgoed

Immaterieel erfgoed is ‘levend erfgoed’. Het omvat sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis of vaardigheden die gemeenschappen en groepen (en soms zelfs individuen) erkennen als een vorm van cultureel erfgoed. Een bijzonder kenmerk is dat het wordt overgedragen van generatie op generatie en belangrijk is voor een gemeenschappelijke identiteit.

OPINIE: Het recent uitgebrachte advies van de Raad voor Cultuur, ‘Immaterieel cultureel erfgoed is van ons allemaal’, focust te weinig op hoe Nederland een positieve bijdrage kan leveren aan de internationale dialoog over immaterieel erfgoed, vindt Andrea Imhof.

Uitkomsten

Nederland heeft in 2012 het Immaterieel Erfgoedverdrag van UNESCO geratificeerd. De eerste stap is het opstellen van een Nationale Inventaris. De coördinatie hiervan ligt bij het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Op basis van deze inventaris kan ons land nominaties voordragen voor de internationale Representatieve Lijst. Over opname op die lijst besluit een intergouvernementeel Comité van UNESCO-lidstaten.

Nieuws & achtergronden

De valkenjacht in Abu Dhabi (Foto: Visit Abu Dhabi)

OPINIE: Het recent uitgebrachte advies van de Raad voor Cultuur, ‘Immaterieel cultureel erfgoed is van ons allemaal’, focust te weinig op hoe Nederland een positieve bijdrage kan leveren aan de internationale dialoog over immaterieel erfgoed, vindt Andrea Imhof.

14maa
Ambachtelijk sieraden maken in Hilversum (Foto: CC / Onno Bruins)

Op 14 en 15 maart organiseren het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel erfgoed (VIE) en het Fonds voor Cultuurparticipatie (FCP) de internationale conferentie ‘Ambacht: erfgoed, economie en duurzaamheid’ in het atelier van Piet Hein Eek in Eindhoven en het Textielmuseum in Tilburg.

15jan

De Nationale UNESCO Commissie neemt dit jaar deel aan de Vakantiebeurs die van 15 t/m 19 januari in Utrecht plaatsvindt. Het doel is de bekendheid van Werelderfgoed te vergroten en bezoekers aan te sporen om duurzaam om te gaan met erfgoed als ze op reis zijn.

Garnalenvisserij te paard, België. (Foto: unesco.org / Dirk van Hove)

Op de Lijst zijn onder meer de Belgische garnalenvisserij te paard in Oostduinkerke, de Turkse koffiecultuur en -traditie en de Mediterrane keuken geplaatst. Vier immateriële erfgoederen zijn in direct gevaar en hebben urgente bescherming nodig.

2dec
Azerbeidzjaans immaterieel erfgoed: De Ashiq combineert poëzie, verhalen, dans en vocale en instrumentale muziek in een traditionele performance. (Foto: unesco.org/A. Baghirzade)

Van 2 tot 7 december komt in Bakoe het UNESCO-Comité bij het verdrag ter bescherming van immaterieel cultureel erfgoed bijeen. Het zal onder meer beslissen welke genomineerde erfgoederen op de Representatieve Lijst van UNESCO worden bijgeschreven.

(Prent uit Sint-Nicolaasvertellingen Foto: Koninklijke Bibliotheek)

Erfgoed is de laatste jaren ongekend populair: elke zichzelf respecterende sector koestert zijn materiële en immateriële verleden. Maar erfgoed is ook kwetsbaar: juist omdat het deel uitmaakt van onze identiteit.

Twitter intangible heritage