Indiaanse Aymara vrouwen zingen voor toeristen, Puno/Lake Titicaca, Peru. (Foto: CC / Sophs74)

Diversiteit van cultuuruitingen

Het UNESCO-verdrag betreffende de bescherming en de bevordering van de diversiteit van cultuuruitingen bestaat sinds 2005. Het benadrukt onder meer het recht dat landen bezitten om een eigen cultuurbeleid te voeren. 124 landen hebben het verdrag geratificeerd.

Op 9 oktober 2010 heeft Nederland officieel de ratificatie van de UNESCO Conventie Diversiteit Cultuuruitingen gedeponeerd bij het UNESCO Secretariaat in Parijs.

Nieuws & achtergronden

Het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) gaat deelnemen aan het nieuwe European Network of Observatories in the Field of Arts and Cultural Education (ENO). Het netwerk, dat gelieerd zal zijn aan UNESCO, voorziet in de vestiging van observatoria in een aantal Europese landen die ontwikkelingen op het gebied van cultuureducatie in kaart brengen.

Van 3 tot 5 oktober heeft in Arnhem de jaarlijkse Model United Nations (LmunA) plaatsgevonden, georganiseerd door het Lorentz Lyceum.

Corinne Hofman (Foto: NWO / Arie Wapenaar)

Prof. Dr. Corinne Hofman, hoogleraar archeologie van het Caribisch gebied in Leiden, is een van de vier wetenschappers aan wie dit jaar een Spinozapremie is toegekend. De premie is de hoogste wetenschappelijke onderscheiding in Nederland. Hofman is lid van de Nationale UNESCO Commissie.

De Paneldiscussie tijdens het symposium. (Foto: Koosje Spitz)

Op 21 mei organiseerde de Anna Lindh Foundation samen met onder meer de Nationale UNESCO Commissie de conferentie ‘Recipeace for Dialogue: Shaping Diverse Societies through Culture, Youth and Education’ over culturele diversiteit in de Europees-Mediterrane regio.

Een uitnodiging voor alle leerlingen van UNESCO-scholen (en andere belangstellende jongeren) om mee te doen aan de UNESCO World day for Cultural Diversity for Dialogue and Development:

De Nationale UNESCO Commissie organiseerde samen met de Reinwardt Academie een expertmeeting over de versterking van de sociale rol van musea.

Video

Impressie van het congres 'Recipeace for Dialogue'

Twitter cultural diversity