Memory of the World

Van oorlog tot ongedierte: documentair erfgoed staat aan allerlei bedreigingen bloot. Van brieven tot films en van kleitabletten tot harddisks – papier vergaat, computers crashen. Documentair erfgoed is onmisbaar om het verleden, maar ook het heden te begrijpen. Het ‘Memory of the World’-programma stimuleert daarom het behoud en de toegankelijkheid van documentair erfgoed en wil dat iedereen op de wereld zich bewust is van de waarde die deze documenten hebben.

De dagboeken van Anne Frank, de oudste bewaard gebleven Koran, de originele filmnegatieven van The Wizard of Oz, de rechtbankverslagen van het Mandelaproces uit 1963 en de tekeningen van Sakubei Yamamoto over Japanse mijnbouw. Deze documenten hebben één ding met elkaar gemeen: ze staan op het UNESCO Memory of the World Register. Deze lijst bevat documentair erfgoed dat van uitzonderlijke betekenis is voor de wereld. 

Nieuws & achtergronden

De Universiteitsbibliotheek Utrecht heeft een mini-expositie geopend van het Utrechts Psalter, één van de Nederlandse toevoegingen aan het UNESCO Memory of the World Register. Het bijzondere psalmboek is t/m 22 november 2015 te zien in Museum Catharijneconvent in Utrecht.

Blad uit het Utrechts Psalter, Psalm 11.

Onder de 47 stukken die UNESCO op 9 oktober heeft toegevoegd aan het UNESCO Memory of the World Register zijn twee Nederlandse voordrachten: het Utrechts Psalter (Universiteitsbibliotheek Utrecht) en een groot deel van de collectie van The Language Archive.

University of Edinburgh (Photo: CC/Flickr.com | Michael Sean Gallagher)

Recently Edina and the ISSN International jointly organised a Keepers Extra conference and workshop in Edinburgh, Scotland (7-8 September 2015) under the title: ‘Taking the Long View: International Perspectives on E-Journal Archiving’. A short report.

25
sep

Op 25 en 26 september vindt in de Utrechtse Jaarbeurs het Drongo-festival plaats, een bijeenkomst waar bezoekers informatie kunnen vinden over meertaligheid. Het festival laat zien wat er mooi en belangrijk is op het gebeid van taalindustrie, taalonderzoek, taalbeleid, taalkunstenaars en taalcultuur.

De enige overgebleven pagina uit het Communistisch Manifest. (foto IISG)

Sinds 11 augustus zijn de papieren van Karl Marx en Friedrich Engels gratis en in hun geheel te bekijken via de cataloguswebsite van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Onder de documenten bevinden zich ook de enige overgebleven handgeschreven pagina van het Communistisch Manifest (1848) en de eerste druk van Das Kapital (deel 1, 1867) met opmerkingen van Marx in de kantlijn. Deze documenten staan sinds 2013 in het UNESCO Memory of the World Register.

Op 1 en 2 juli heeft bij UNESCO in Parijs een expertbijeenkomst plaatsgevonden over een nieuw te maken UNESCO-Aanbeveling voor documentair erfgoed. Aan de bijeenkomst namen 37 landen deel. Julia Noordegraaf, hoogleraar digitaal erfgoed in Amsterdam, was als expert voor Nederland afgevaardigd.

Partner organisaties

OCLC
Nationaal Archief
Koninklijke Bibliotheek
Huygens ING
DEN - Kenniscentrum Digitaal Erfgoed
Beeld en Geluid