Communicatie & Informatie

Met het ‘Communicatie en Informatie’-programma probeert UNESCO kennisgemeenschappen op te bouwen, toegang tot informatie te verzekeren, ICT als middel tot ontwikkeling te stimuleren en de persvrijheid te bevorderen.

Nieuws & achtergronden

2sep

Van 2 tot 4 september vindt in Brussel de cursus Unlocking Sound and Image Heritage plaats.

25sep

Op 25 en 26 september vindt in de Utrechts Jaarbeurs het Drongo-festival plaats, een bijeenkomst waar bezoekers informatie kunnen vinden over meertaligheid: het laat zien wat er mooi en belangrijk

De enige overgebleven pagina uit het manifest (foto IISG)

Sinds 11 augustus zijn de papieren van Karl Marx en Friedrich Engels gratis en in hun geheel te bekijken via de cataloguswebsite van het International Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG). Onder de documenten bevinden zich ook de enige overgebleven handgeschreven pagina van het Communistisch Manifest (1848) en de eerste druk van Das Kapital (deel 1, 1867) met opmerkingen van Marx in de kantlijn. Deze documenten staan sinds 2013 in het UNESCO Memory of the World Register.

15aug

The annual conference of the International federation of Library Associations and Institutions will take place in Cape Town, South Africa. Every year this conference is host to a UNESCO session, which this time will be devoted to developing Guidelines for the Selection of Digital Heritage.

Op 1 en 2 juli heeft bij UNESCO in Parijs een expertbijeenkomst plaatsgevonden over een nieuw te maken UNESCO-Aanbeveling voor documentair erfgoed. Aan de bijeenkomst namen 37 landen deel. Julia Noordegraaf, hoogleraar digitaal erfgoed in Amsterdam, was als expert voor Nederland afgevaardigd.

Datacenter (Foto: Flickr.com/CC Bob Mical)

Digitaal erfgoed is zeer kwetsbaar. In de strijd tegen het dreigende digitaal geheugenverlies werken erfgoedinstellingen, overheden en ICT-leveranciers sinds kort samen met UNESCO. Uniek is dat bedrijven als Microsoft en Google nauw bij het project betrokken zijn.