Praat mee over onderwijs na 2015

UNICEF en UNESCO organiseren een wereldwijde on-line consultatie over onderwijs. Zij willen graag weten hoe het staat met het bereiken van de millenniumdoelstellingen en wat er na 2015 moet gebeuren op het gebied van onderwijs.

In 2015 zouden de millenniumdoelstellingen behaald moeten zijn. Welke dat zijn is hier te vinden. Maar belangrijk is ook om vooruit te kijken: aan welke thema's moet extra aandacht worden gegeven na 2015?

De consultatie is opgebouwd rond vier thema's: toegang tot onderwijs, kwaliteit van leren, wereldburgerschap, vaardigheden & banen en bestuur & financiering van onderwijs. Deelnemen is mogelijk tot februari 2013.

Op de Education Leadership Meeting in Dakar (Senegal), in februari 2013, worden de eerste resultaten gepresenteerd. De officiële presentatie van de resultaten volgt tijdens het High Level Panel on the post-2015 Development Agenda en op de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in 2013.

De on-line consultatie (en meer informatie daarover) is hier te vinden.

Tot op het hoogste niveau is men het er over eens: er zou voor iedereen toegang tot onderwijs moeten zijn. Voor jongens, meisjes, mensen met een handicap, kinderen, volwassenen... iedereen.

Education for all was daarom ook een van de Millenniumdoelstellingen, vastgesteld door de Verenigde Naties. Momenteel spreekt men binnen de VN, en dus ook binnen UNESCO, over de volgende stap: de Millenniumdoelen lopen immers tot 2015.  Wat zijn de aandachtspunten voor deze nieuwe agenda? De Nationale UNESCO Commissie volgt de ontwikkelingen op de voet en probeert waar mogelijk de Nederlandse expertise voor het voetlicht te brengen.

Uitkomsten

UNESCO brengt ieder jaar het Global Monitoring Report (GMR) uit, met daarin de meest recente cijfers over Education for All.

Meer berichten